Gastrit ve reflü, bazen nefes alma güçlüğü yaşatmaları yüzünden astımla, bazen de göğüs ağrısı yaratmaları sebebiyle kalp rahatsızlılarıyla karıştırılıyor.
Gastrit zamanla ülsere dönüşebilir
Ağız yoluyla alınan yiyecekler ilk olarak ağız boşluğunda çiğnenip bir takım enzimlerle sindirilmeye başlar. Ardından yemek borusu aracılığıyla lokmalar mideye gelir. Mideye alınan gıdalar “kimus” adı verilen jöle kıvamındaki küçük paketçikler halinde ince bağırsağın ilk bölümü olan on iki parmak bağırsağına gelir. Yiyeceklerin organlar arasındaki bu hareketi pristaltik hareketlerle sağlanır. Midenin iç yüzü mukoza adındaki tabaka ile kaplıdır. Mukoza tabakasındaki değişik hücre çeşitleri sindirimde gerekli olan hidroklorik asit, pepsin gibi sindirim enzimleri ve bazı hormonları salgılar. Gastrit, mide mukozasının iltihabıdır ve sıklıkla kronik şekilde gözlemlenebilen gastritin, akut formu da görülür. Ülsere göre daha yüzeysel olan gastrit, zamanla derinleşerek ülsere geçiş yapabilir. Gastriti; genel olarak mikrobik nedenlere bağlı gastrit, ilaçlar ve kimyasal maddeler, alkol gibi sebeplere bağlı gastrit olarak üç başlık altında inceleyebiliriz.
Alkol, sigara, stres hastalığı tetikliyor
Gastritin en önemli nedenleri arasında helicobakter pylori enfeksiyonu yer alır. Bu bakterinin çocukluk çağlarında vücuda alındığı ve yıllarca barındığı düşünülür. Ayrıca beslenme alışkanlığı gastrit oluşumunun en önemli faktörlerinden biridir. Kötü ve gelişigüzel beslenme, alkol kullanımı mukozayı tahriş ederek gastrite neden olur.sigara kullanımı ise mide üzerindeki asit salınımını arttırarak mukozaya zarar verir ve gastrite neden olur. Güncel stresler de gastritte önemli etkendir. Bir takım ilaçlarda mideyi tahrip edebilir. Bunların arasında bazı ağrı kesiciler gelir.
Sebebe göre tedavi yöntemleriGastrit zamanla ülsere dönüşebilir
Ağız yoluyla alınan yiyecekler ilk olarak ağız boşluğunda çiğnenip bir takım enzimlerle sindirilmeye başlar. Ardından yemek borusu aracılığıyla lokmalar mideye gelir. Mideye alınan gıdalar “kimus” adı verilen jöle kıvamındaki küçük paketçikler halinde ince bağırsağın ilk bölümü olan on iki parmak bağırsağına gelir. Yiyeceklerin organlar arasındaki bu hareketi pristaltik hareketlerle sağlanır. Midenin iç yüzü mukoza adındaki tabaka ile kaplıdır. Mukoza tabakasındaki değişik hücre çeşitleri sindirimde gerekli olan hidroklorik asit, pepsin gibi sindirim enzimleri ve bazı hormonları salgılar. Gastrit, mide mukozasının iltihabıdır ve sıklıkla kronik şekilde gözlemlenebilen gastritin, akut formu da görülür. Ülsere göre daha yüzeysel olan gastrit, zamanla derinleşerek ülsere geçiş yapabilir. Gastriti; genel olarak mikrobik nedenlere bağlı gastrit, ilaçlar ve kimyasal maddeler, alkol gibi sebeplere bağlı gastrit olarak üç başlık altında inceleyebiliriz.
Alkol, sigara, stres hastalığı tetikliyor
Gastritin en önemli nedenleri arasında helicobakter pylori enfeksiyonu yer alır. Bu bakterinin çocukluk çağlarında vücuda alındığı ve yıllarca barındığı düşünülür. Ayrıca beslenme alışkanlığı gastrit oluşumunun en önemli faktörlerinden biridir. Kötü ve gelişigüzel beslenme, alkol kullanımı mukozayı tahriş ederek gastrite neden olur.sigara kullanımı ise mide üzerindeki asit salınımını arttırarak mukozaya zarar verir ve gastrite neden olur. Güncel stresler de gastritte önemli etkendir. Bir takım ilaçlarda mideyi tahrip edebilir. Bunların arasında bazı ağrı kesiciler gelir.
Kronik gastrit, genelde çok az belirti verir ya da belirti vermeden seyreder. Uzun süre mide iltihabı yüzünden karnın üst tarafında ağrı, mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir. Ayrıca geğirti, şişkenlik ve iştah kapanması görülebilir. Akut gastritte midede yanma, basınç ve ağrı görülür. Hastalar aç karnına ağrının arttığını, yemekle azaldığını ifade eder. Bulantı ve kusma bunlara eşlik edebilir. İlaç ve alkol mide yüzeyinde yaralara neden olabilir. Gastritin kesin teşhisi için endoskopiyle mideden alınacak parçanın patalojik incelemesinin yapılması gerekir. Gastrit tedavisi sebebe göre yapılır. Çoğu zaman mide asidinin azaltılması şikayetlerin hafiflemesini sağlar. İlaç tedavisiyle birlikte, diyet tedavisi de uygulanır. Sigara ve alkol kullanımının mutlak kesilmesi gerekir. Gastrit tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus mideyi yoracak yiyeceklerin kullanılmamasıdır. Mideyi yormamak için hazmedilmesi zor olan besinler olan lahana ve baklagillerden, karbonik asit içeren içecekler olan kola, gazoz ve limonatadan, tatlı ve yağlı yiyecekler sınıfına giren kebap ve pastadan, hızlı yemek yemeden, hareketsizlikten, stres, endişe ve mide rahatsızlıklarında uzak durulması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra bir takım bitkiler de hem iyileşme sürecinin, hem de sindirim sisteminin rahatlaması açısından hastalara yardımcı olabilir. Örneğin rezene anti-bakteriyel etkisiyle beraber fazla gazların giderilmesine yardımcı olur. Rezene ile aynı etkilere sahip olan anason ise ayrıca hazmı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Papatya mideyi dinlendirip rahatlatırken, nane ise midedeki şişkinliği alarak hazmı kolaylaştırır. Nanenin ayrıca dezenfekte edici ve gaz oluşumunu önleyici etkisi bulunmaktadır.